Foto`s, informatie en nieuwsfeiten over de stadions van FC Groningen en Werder Bremen

Met ingang van het seizoen 2011/2012 is de verbouwing van het Weserstadion voltooid. Er is een derde ring bovenop het stadion gebouwd die helemaal in gebruik is bij sponsoren. De capaciteit van het Weserstadion is hiermee gebracht op 50.000 toeschouwers. Zie hieronder het resultaat:

De eindfase van de verbouwing van het Weserstadion in Bremen nadert met rasse schreden. Nadat eerst de Westkurve en de beide lange zijdes zijn aangepakt, is nu een voortvarende verbouwstart gemaakt met de Ostkurve. Direct na Werder`s laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2009/2010, tegen aartsrivaal HSV, is men begonnen met de sloop van de oude Ostkurve en de wederopbouw van een hypermoderne variant. Het streven is om aan het eind van het seizoen 2010/2011 de giga-klus gereed en daarmee het gehele stadion in een compleet nieuwe jas gestoken te hebben. Zie de onderstaande foto`s:

Hieronder een foto genomen ten tijde van de laatste verbouwing van het Weserstadion van ťťn van de grote voetbalsterren van Werder, de Peruaanse spits Claudio Pizarro, die het veld afloopt richting spelerstunnel.

En hieronder is te zien hoe het resultaat er uiteindelijk uit moet gaan zien. Een hypermodern, bijna futuristisch aandoend stadion, in Bremen!

Hieronder een aantal foto`s vanuit "het binnenste" van de Euroborg, gemaakt tijdens een rondleiding met de buurtvereniging op 21 november 2008:

...en wat ook in de catacomben van Euroborg bewaard wordt, is het briefje dat Arjen Robben voorlas tijdens zijn introductie aan publiek en pers bij Real Madrid...

Onderstaand: Euroborgstadion en directe omgeving Europapark vanuit bovenaanzicht

Boven: Euroborgstadion, hoofdveld + tribunes vanuit twee verschillende perspectieven, hieronder: Euroborg by night

 

"Het mooiste stadion van Nederland"

Karakteristiek van Euroborg:

Met het nieuwe Euroborgstadion heeft Groningen een stadion dat nu al een van de mooiste van Nederland wordt genoemd. Niet in de laatste plaats door de inrichting van de nieuwe thuishaven, waarbij sponsors en supporters nauw zijn betrokken. Stadion Euroborg kende bij oplevering een capaciteit van 20.000 zitplaatsen, verdeeld over twee ringen. In de zomer van 2008 zijn er voor alle tribunes 4 rijen stoelen bijgeplaatst, waardoor de capaciteit is verhoogd naar bijna 22.500 zitplaatsen. Bijzonder is dat de tribunes, met fantastisch zicht op de grasmat, op korte afstand van het veld zijn geplaatst. In het stadion bestaan er geen slecht-zicht plekken. Overal waar men zit heeft men een prachtige blik op het speelveld.
Dit maakt dat de typische Engelse sfeer, die zo kenmerkend was voor het oude, fameuze Oosterparkstadion, ook wordt bereikt in Euroborg. Stadion Euroborg kenmerkt zich als een hoogstaand architectonisch complex met een ongekend hoog service- en veiligheidsniveau: uniek in Nederland. De toegang, maar ook de horeca zijn prima geregeld. Consumpties kunnen niet worden betaald met geld, maar met zogenaamde FC Groningen muntjes, die men kan kopen bij de muntautomaten die her en der in het stadion zijn geplaatst. Het stadion is ontworpen door architect Wiel Arets uit Maastricht en is officieel geopend in januari 2006. De openingswedstrijd werd gespeeld tegen buurgenoot sportclub Veendam. De eerste competitiewedstrijd die in Euroborg gespeeld werd betrof gelijk "Het Kampioenschap van het Noorden", dus de wedstrijd tegen Heerenveen, die bij de eerste ontmoeting in Euroborg ook direct door FC Groningen werd gewonnen!
Stadion Euroborg zorgt voor nieuwe doorgroei-mogelijkheden voor FC Groningen als betaald voetbalorganisatie en is voor iedereen tevens een ideale ontmoetingsplaats, zowel sportief als zakelijk gezien. Met recht een thuishaven passend bij "De Trots van het Noorden"!

Stadion Oosterpark, de voormalige thuishaven van FC Groningen, GVAV, Oosterparkers en BRC. Een prachtig - Engels aandoend - stadion middenin de Oosterparkwijk en ťťn van de laatste voetbalbastions in zijn soort. Vanaf 1933 tot de winterstop van seizoen 2005/2006 hebben achtereenvolgens BRC, Oosterparkers, GVAV en FC Groningen hier gespeeld.                                                                                                                                                                   

Onder: Weserstadion

Er hebben in het verleden ook altijd vele artiesten opgetreden in het Weserstadion. Onderstaand zie je de in Duitsland wereldberoemde Herbert GrŲnemeyer in concert en op de foto daaronder Depeche Mode.

Karakteristiek Weserstadion - Bremen

Het 'Weserstadion' in Bremen is sinds 1930 de thuishaven van voetbalclub Werder Bremen. Het stadion is vernoemd naar de rivier de Weser, die door Bremen stroomt en vlak naast het stadion ligt. Het stadion ligt precies op de plek waar de rivier een grote boog maakt. Het stadion is opgedeeld in 67 vakken en beschikt over 4 enorme lichtmasten van 61 meter hoog, die het uiterlijk van het stadion voor een groot gedeelte bepalen. In iedere mast zitten 59 lampen met een vermogen van maar liefst 2000 Watt per stuk. Het speelveld heeft de grootte van 105 x 68 m. Boven op het stadion staan alle vlaggen van de nationaliteiten van de spelers. Er worden ook diverse popconcerten in het Weserstadion gehouden. Zo hebben zoals hierboven getoond onder andere artiesten als Herbert GrŲnemeyer en de band Depeche Mode hier opgetreden. Maar ook wereldsterren als The Rolling Stones, Michael Jackson en Bon Jovi hebben er al eens een optreden verzorgd.
Het stadion kent een totale capaciteit van 42.800 plaatsen, waarvan ongeveer 32.000 zitplaatsen en zo'n 10.800 staanplaatsen. Werder Bremen is met haar meest recente uitbreidingsplannen van het Weserstadion al een stuk verder dan FC Groningen. Er zullen in Bremen 7.500 plaatsen bij komen, waardoor het Weserstadion groeit met haar huidige capaciteit van 42.800 toeschouwers naar een capaciteit van 50.000 bezoekers. Aan het einde van het seizoen 2010/2011 zal deze uitbreiding gerealiseerd zijn. Ooit is ook Bremen begonnen met het stadion uit te breiden door middel van het zogenaamde `bouwen in de diepte`, zoals in het stukje hieronder m.b.t. een mogelijke uitbreiding van stadion Euroborg in Groningen wordt beschreven. Werder Bremen is destijds haar uitbreidingsactiviteiten gestart met het weghalen van de sintelbaan, die in de meeste Duitse voetbalstadions voorkwamen. Ze hebben de grasmat vervolgens 3 meter verlaagd weer aangelegd, waarmee de eerste uitbreiding met circa 8.000 plaatsen een feit was. Uiteraard tref je op diverse plekken in het stadion het hieronder geplaatste logo aan en zijn zoals onderstaand te zien is in het verleden ook al eens FC Groningen spandoeken in het Weserstadion waargenomen!

 

Onderstaand enige nieuwsfeiten omtrent een mogelijke uitbreiding van Euroborg. Dit artikel van de hand van ondergetekende is eerder geplaatst in de Groninger Internet Courant van 6 augustus 2007:

Uitbreiding van de toeschouwerscapaciteit in Euroborg is mijn inziens zeker een must! Bij de komst van Euroborg kon een paar jaar geleden nog niet worden voorzien dat voetbal zo in de lift zou zitten. Temeer daar we toen uit een neerwaartse spiraal kwamen qua toeschouwersaantallen. Door de komst van de Euroborg en de toegenomen prestaties wil iedereen opeens weer bij FC Groningen horen. Daarnaast is het zo dat voetbal in Nederland zich steeds meer op de Engelse wijze gaat ontwikkelen: complete gezinnen gaan er naartoe, het wordt weer een familiegebeuren zoals het oorspronkelijk ook bedoeld was. Tevens heeft FC Groningen dringend meer sponsorruimte nodig want het is toch van de gekke dat er sponsoren in een wachtrij zitten die staan te popelen om hun geld aan onze FC te doneren! Ik denk aan een minimale uitbreiding van 10.000 plaatsen, maar voor de langere termijnvisie zou een uitbreiding met 20.000 toeschouwerplekken beter zijn. Tevens brengt een uitbreiding van de capaciteit niet alleen FC Groningen meer voorspoed, maar met het oog op een mogelijk Nederlands/Belgisch WK voetbal in 2018 is het ook een prima investering en mogen we wellicht uit een Europese- of uit een FIFA pot ook nog wat geld voor de bouwkosten ontvangen. En wat te denken van de mogelijkheid dat er na deze vrij forse uitbreiding ook vaker interland wedstrijden in het verschiet liggen? Ik word al vrolijk bij de gedachte!

Hieronder volgen een aantal tekeningen, gemaakt door een andere FC Groningen fan, Arend Lommert. Deze tekeningen geven een goed beeld van de diverse uitbreidingsmogelijkheden.

Als de Euroborg de komende jaren uitgebreid wordt, zal dat bouwtechnisch waarschijnlijk het gemakkelijkst en goedkoopst gaan door het veld te verlagen. Indien het veld 1.30 meter lager komt te liggen, is er ruimte voor 5 nieuwe rijen zitplaatsen. Het publiek zit dan zo'n 5 meter van de zijlijnen af, dus blijft er ook voldoende ruimte over voor de dug-outs. Als je die 5 rijen op een wijze verdiept voor de bestaande tribunes plaatst, zoals onderstaande url`s laten zien, dan krijg je er ongeveer 3250 tot maximaal 4000 plaatsen bij. Hiermee bereik je een toeschouwersaantal van 24.000 en wordt het ook mogelijk om A interlands van het Nederlands elftal te organiseren. De verschillende voetbalbonden schijnen dit toeschouwersaantal als capaciteitseis gesteld te hebben voor wedstrijden van het grote Oranje.
Zie hieronder de url`s die leiden naar de plaatjes met uitbreiding in de diepte:
http://i17.tinypic.com/52du4qf.jpg

http://i9.tinypic.com/61mioao.jpg

http://i14.tinypic.com/4qfxp2u.jpg

De parkeergarage vormt geen belemmering, aangezien de garage niet onder het veld door loopt, maar slechts onder de al bestaande tribunes. Dus ook onze heilige mat loopt geen gevaar, zowel achter het doel als aan de lange zijde is dit haalbaar, zie de volgende url:
http://i9.tinypic.com/6h59cfk.jpg

Er bestaat zelfs nog de mogelijkheid om op de bestaande rondgang tussen beide ringen 2 rijen zitplaatsen in te tekenen, zie url: http://i19.tinypic.com/6h4hzeq.jpg en http://i17.tinypic.com/52kn18g.jpg Hiermee creŽer je nog eens circa 1500 extra zitplaatsen, waardoor je dan uitkomt op een toeschouwerscapaciteit van 25.500 plaatsen.

Een capaciteit van 24.000 a 25.500 toeschouwers dient mijn inziens echt het minimum aantal uit te breiden zitplaatsen te zijn. Echter, een uitbreiding wordt financieel gezien voor FC Groningen pas echt lucratief vanaf zo`n 10.000 plaatsen extra erbij. En als dat een beetje mooi in te tekenen en vervolgens uitvoerbaar is, zal de ontwerper van Euroborg, de heer Wiel Arets, het architectonisch gezien ook vast niet zo`n probleem vinden. Ik ben er niet zo bang voor dat als je een capaciteit hebt van meer dan 30.000 toeschouwers, dat er dan veel lege plekken komen tijdens de minder interessante wedstrijden. Er staan mij in het Oosterparkstadion nog seizoenen voor de geest waar er toch altijd 12.000 man zaten terwijl sommige wedstrijden niet om aan te zien waren. Dit was zeker niet ten tijde van overal toenemende toeschouwersaantallen, zoals nu het geval is, maar geeft gewoon aan dat FC Groningen een zeer trouwe aanhang heeft. Als ergens uitbreiding uitkan, is het dus wel hier. Trouwens, het zou wel fijn zijn als er voor de supporters die geen seizoenkaart hebben maar toch wel eens een thuiswedstrijd willen bezoeken, de mogelijkheid bestaat er zo heen te kunnen gaan en bij het stadion een kaartje te kopen. En indien het te organiseren WK voetbal van 2018 inderdaad aan Nederland en BelgiŽ wordt toegekend, hebben we hiermee in Groningen tevens een prima voetbaltempel voor de dan te spelen WK wedstrijden en kan de FIFA bijna niet meer om Groningen heen als speelstad. Dat gegeven zal in ieder geval een heleboel extra exposure voor Stad en Ommeland opleveren!

Terugkomend op de variant van minimaal 10.000 toeschouwers extra creŽren, is het noodzakelijk om te bouwen in de hoogte. Pas dan kunnen deze aanzienlijke toeschouwersaantallen worden bereikt. Hieronder volgt een tekening die het respectabele aantal van 37.000 zitplaatsen aangeeft. Dit aantal is haalbaar als niet alleen de tribunes aan de lange zijden en achter beide doelen worden opgehoogd, maar ook de hoeken hierbij worden meegenomen. Het dak blijft dan dus overal op dezelfde hoogte. Eerlijk gezegd denk ik wel dat daarmee voor de mooiste variant wordt gekozen en zal waarschijnlijk ook Wiel Arets beamen dat je met dit plan het oorspronkelijke ontwerp het meest in tact laat. In het volgende plaatje zijn naast uitbouw in de hoogte ook de extra 5 rijen in de diepte meegetekend. Zie de url: http://i9.tinypic.com/6446f40.jpg

Tevens is hierbij een url toegevoegd die verwijst naar uitbreiding in de hoogte van het stadion met uitzondering van de hoofdtribune: http://i17.tinypic.com/4xmbdci.jpg. In deze variant kom je uit op circa 34.000 toeschouwers.

Om de hoogbouw verder inzichtelijk te maken volgen een aantal url`s met achteraanzicht: http://i18.tinypic.com/542jifr.jpg, zijaanzicht: http://i18.tinypic.com/52b85ck.jpg, vooraanzicht: http://i19.tinypic.com/4v8mn36.jpg

Uiteindelijk in het rood getekend het totale uitbreidingsoverzicht: http://i11.tinypic.com/4uyo51h.jpg.

Een Euroborg met 37.000 zitplaatsen lijkt ons een uitstekende lange termijn investering voor FC, Stad en Ommeland! Tekenaar Arend Lommert en ondergetekende willen hun ideeŽn in ieder geval graag toelichten aan de NV Euroborg en de heren Arets en Nijland.

Bart de Glint