Reisverslagen van de ondernomen trips der Werderbruders

Op 7 en 8 april 2012 heeft een afvaardiging van Werderbruders uit de Inner Circle en de Second Circle een bezoek gebracht aan Keulen. Hans, Age, Han, Henk, Jitse, Joop en Bart waren de gelukkigen die van moeder de vrouw een weekendje `los` mochten. Hoofdmoot was het bezoek op zaterdagmiddag aan de uitwedstrijd van Werder Bremen tegen 1.FC Köln in het Rhein Energie Stadion. Mooi groot stadion met een capaciteit van 50.000 toeschouwers. Het was strak uitverkocht toen wij er waren. We zaten in het harde kern vak van Werder fans, wat uiteraard een hoop sfeer gaf en daardoor de wedstrijd voor ons nog enige kleur kreeg. De wedstrijd was nogal saai, er gebeurde nagenoeg niets aan beide kanten. De eindstand was 1-1. Na afloop lopend teruggegaan naar de binnenstad, een tippel van zo`n 7,5 kilometer. Elke tram en taxi die voorbijkwam zat bommetje vol. Maar goed, op deze wijze proef je natuurlijk wel veel van de sfeer en de stad. Onderweg een heerlijke Duitse hap gegeten en toen doorgelopen naar de terrassen langs de Rijn in de alte Innenstadt. Hier troffen we Colin en Sacha uit Assen en werd met hun menigmaal het glas geheven. Daarna door naar diverse kroegen waaronder das Biermuseum, waar meer dan 150 soorten bieren worden geschonken. Moe maar voldaan rolden we tegen een uur of 4 `s ochtends ons mandje in. De volgende dag na een heerlijk ontbijt eerst de Dom bij daglicht aanschouwd, wat werkelijk een prachtig bouwwerk is, de foto`s getuigen er van! Daarna langs de Rijn nog even een Kaffee getrunken en vervolgens terug naar ons hotel om uit te checken en de thuisreis te aanvaarden. Het was wederom een prachtig avontuur, daarvan spreken onderstaande foto`s boekdelen!

Laatste bericht voor de "insiders": met bovenstaande foto van prrrrrrr Age/Aspro eindigen we dit beeldverslag...:-) op naar het volgende Werderbruders evenement!

De Inner Circle van de Werderbruders is van vrijdag 30 april tot en met maandag 2 mei 2011 op bezoek geweest in de prachtige Engelse havenplaats/annex voetbalstad Liverpool. Uiteraard hebben we een thuiswedstrijd van Liverpool FC bezocht, het betrof de wedstrijd tegen Newcastle United, uitslag 3-0 voor `The Reds`. De Nederlandse inbreng hierbij was groot: zowel Kuyt (uit een penalty) als Suarez scoorden. De wedstrijd werd gespeeld op zondagmiddag 1 mei, op het wat ongebruikelijke aanvangstijdstip van 12.00 uur. De dag ervoor hebben we `s middags een Beatlestour gedaan langs alle bezienswaardigheden m.b.t. the Beatles. Zo zijn de geboortehuizen van John, Paul, Ringo en George bezocht, evenals de scholen waar ze naartoe gingen, de plek waar ze elkaar voor het eerst ontmoet hebben en bijvoorbeeld ook de beroemde Cavern club, waar ze destijds hun eerste optreden gaven. Vanzelfsprekend zijn door ons vele pubs gefrequenteerd, maar hebben we daarnaast ook nog tijd gevonden om de binnenstad van Liverpool te ontdekken. Dit bleek een hele mooie binnenstad te zijn met vele historische plekken en gebouwen, maar ook veel verrassende en futuristisch aandoende nieuwbouw projecten zijn er gerealiseerd. Op deze `Magical Mystery Tour` zijn meegeweest: voorzitter Bart (Der Glatze), penningmeester Age (Aspro), secretaris Pieter (Don Pedro), cultuurbewaarder Hans (Der Hanzel), Gert-Jan (Vliekkos) en Rogier (Roderick). De onderstaande foto`s spreken voor zich, veel plezier bij het bekijken! De eerste 2 foto`s zijn gemaakt bij het vertrek op Schiphol.

Bart (li.), Pieter (re.) op de vliegtuigtrap.

Onderstaande foto`s zijn van de eerste verkenningen door Liverpool op de vroege zaterdagmiddag, nog voor we de Beatlestour gingen doen.

Mathew Street, dé uitgaansstraat van Liverpool.

Rogier (li.) en Bart (re.) nemen nog even een hotdog alvorens we teruggaan naar ons hotel voor de start van de Beatlestour.

Aanvang van de Beatlestour! Met behulp van een puur Britse taxi en een zeer sympathieke chauffeur die onderweg alle uitleg gaf, gingen we op pad. Gert-Jan, Age en Hans (van li. naar re.) zijn er helemaal klaar voor!

...Pieter ook!

Op onderstaande foto links onze chauffeur en gids. Hij wist de meest uiteenlopende details omtrent diverse Beatles-wetenswaardigheden te vertellen.

`The Liverpool School of Arts` op welke zowel John Lennon als Paul Mc Cartney heeft gezeten.

Vervallen straatje met geboortehuis van Ringo Starr in oude arbeiderswijk. Er wordt nog 1 huis bewoond. Was onlangs nog in het nieuws: grondbezitters willen het slopen maar gemeente Liverpool wil het behouden als cultureel erfgoed.

The all-England game of cricket, gespeeld op een veld gelegen aan Penny Lane.

Graf van de bekende Liverpool coach Bob Paisley.

`Eleanor Rigby`, naam van vrouw die in de bekende Beatles-song `Penny Lane` bezongen wordt.

Hek waarachter zich `Strawberry Field` bevindt (zoals bezongen in de beroemde Beatles-song). Vroeger stond daar achter het hek een weeshuis. Dat weeshuis is later afgebroken. John Lennon kon vanaf `Mendips` zo in de tuin bij Strawberry Field kijken, vanuit de boom die bij tante Mimi (waar hij is opgegroeid) in de tuin stond. Tegenwoordig staan er huizen achter het hek.

Hieronder een oude foto van het weeshuis.

Hieronder, achter een hoge schutting, zie je het huis van Dirk Kuyt, dit is vlakbij `Strawberry Field`.

Recht tegenover de ingang van de fameuze Cavern club in Mathew Street staat deze schuttinghoge foto van The Beatles in hun beginjaren.

In de Cavern club, waar The Beatles ooit hun eerste optreden gaven. Er treden nog steeds bands op die alleen maar Beatles-nummers spelen.

Cains beer, lokaal Liverpool`s biertje. De meest lekkere die we hebben kunnen ontdekken.

In Liverpool troffen we vele vrijgezellenparty`s met gelijk uitgedoste feestvierders.

Zondag 1 mei was behalve de dag van de Arbeid, voor ons ook de dag van dé Wedstrijd! Hieronder de foto`s van in en rond het stadion aan het fameuze Anfield Road!

Het stadion van deze zo traditierijke club staat middenin een arbeiderswijk, te vergelijken met het oude Oosterparkstadion in Groningen. De oude en veelal vervallen arbeidershuizen staan pal langs en achter het stadion. Lang niet alle huizen worden hier meer bewoond, er is veel leegstand.

Anfield Road heeft een capaciteit van 45.000 toeschouwers, zeg maar 2x onze Euroborg.

Luis Suarez.

Dirk Kuyt.

Newcastle United supporters.

Bij het hek van `You`ll never walk alone` heeft Liverpool een monument ingericht voor de slachtoffers van de Hillsboroughramp en het Heizeldrama. Voor aanvang van elke wedstrijd worden hier verse bloemen neergelegd.

De spelersbus van Newcastle United vertrekt.

Na afloop van de wedstrijd in de `Kop pub` genaamd `The Park`, recht tegenover de hoofdingang van het stadion.

`Good-old Beck`s bier aus Bremen` kom je ook in Liverpool tegen!

In `The Park` op de foto met de cup met de grote oren, die Liverpool 3x heeft gewonnen!

Beeld voor de hoofdingang van trainer/manager Bill Shankley, de grote man van Liverpool in de jaren tachtig. Onder zijn leiding behaalde Liverpool 9x op rij het landskampioenschap! De jongens van de harde kern van de `Kop`tribune raken allemaal voor ze naar binnen gaan even Bill aan. "Brings luck", zeggen ze.

Op het grote billboard voor de hoofdingang staan Dirk Kuyt en Luis Suarez samen met Liverpool`s beroemdste voetballer van dit moment, Stephen Gerrard. Bepaald niet gering dus, deze Nederlandse inbreng!

Na de wedstrijd op zondagavond zijn we heerlijk de stad in geweest. Op ons `gemakkie` oude en nieuwe gedeeltes van het stadscentrum van Liverpool bekeken. Vervolgens uit eten geweest en de avond afgesloten in onze inmiddels favoriete pub `Flanagan`s Apple` in Mathew Street.

We hebben zondagavond gegeten in een mooi restaurant, idyllisch gelegen aan een geheel gerenoveerde binnenhaven.

Laatste afzakkertjke voor de nacht in Ierse pub `Flanagan`s`

Rogier kon geen hand voor ogen meer zien...:-)

Na een goede nachtrust en dito ontbijt, hebben we op maandagmorgen alvorens we begin van de middag terugvlogen, nog even snel de laatste bezienswaardigheden van Liverpool proberen te ontdekken.

Op de terugweg in Nederland nog even gestopt voor een laatste hap en drankje(s). Het is ons niet gelukt om de geldpot helemaal op te maken :-) dus nu maar op naar ons volgende Inner Circle uitje! Voor de Second Circle en Third Circle komen overigens ook weer genoeg activiteiten hoor...

Eindelijk was het weer zover en mochten we in het weekend van 30 en 31 oktober 2010 naar Bremen afreizen. Ons reisdoel was de thuiswedstrijd van Werder tegen 1.FC Nürnberg en aansluitend ons jaarlijkse bezoek aan de Bremer Freimarkt. Uiteraard kwamen we `s ochtends eerst samen op ons verzamelpunt bij huisfotograaf Age in Het Land van (W)eelde. Na uitstekend geserveerde koffie en koek vertrokken we met een afvaardiging van 10 man uit de Inner Circle en Second Circle naar Bremen. Deze keer waren mee: Bart, Age, Pieter, Hans, Gert-Jan, Han, Henk, Jarno, Marcel en Hayo. Na een pitsstop bij de grens om de eerste Beck`s bier in te slaan, werd vervolgens doorgereden naar Rastplatz Nortmoor vlakbij Leer voor de traditionele plaspauze. We beginnen onderstaand fotoverslag met de stop bij Nortmoor.

Vanaf Nortmoor in één keer doorgereden naar Bremen, waar we eerst hebben ingecheckt bij Hotel Remberti. Daarna doorgelopen naar Achims Beckshaus voor de maaltijd en de nodige glaasjes ranja, waarvan hieronder getuigenis.

Na de nodige versnaperingen nog even geposeerd voor de deur van Achims, alwaar we opnieuw Fred uit Den Haag tegenkwamen die al jaren in Bremen woont en werkt op het vliegveld.

Na Achims doorgelopen richting tram en vervolgens onderweg naar het Weserstadion.

Na de nieuwe ombouw rond het stadion bewonderd te hebben, zochten we onze plekken op en hoopten we van de wedstrijd te gaan genieten. Werder begon heel furieus en kwam al gauw op 1-0, waarna het stadion "hundert, hundert", scandeerde. Maar helaas, helaas, zoals zo vaak kwam ook deze hoogmoed voor de val. De Bremenaren verloren uiteindelijk en ook nog volkomen terecht, want de groenwitten kwamen er na het eerste kwartier niet meer aan te pas, met 2-3 van 1.FC Nürnberg. Hieronder de foto`s van de diverse spelmomenten. We beginnen met het bij binnenkomst van het stadion fouilleren van veurzitter Bart, a.k.a. "Der Glatze".

Na afloop nog een paar shotjes genomen in de vernieuwde catacomben van het Weserstadion. Na dit seizoen (2010/2011) moet de verbouwing klaar zijn en is er plaats voor 50.000 toeschouwers. De Ostkurve is dan gereed en op de bovenste ring zullen dan eveneens langs de lange zijdes VIP-boxen geplaatst zijn.

Na het treurige verlies van onze favoriete Duitse groenwitten, hebben we ons maar gauw uit de voeten gemaakt om ons verdriet te gaan verdrinken in de Ierse Pub, waarvan hieronder acte de présence.

Na de Ierse Pub hebben we afscheid genomen van Pieter, Hans, Gert-Jan en Han en zijn we met Bart, Age, Henk, Jarno, Marcel en Hayo doorgelopen naar het hotel om ons om te kleden en ons daarna in het nachtleven van de Bremer Freimarkt te storten. Onderweg heeft huisfotograaf Age nog een paar mooie opnamen van `Bremen by night` geschoten.

Onderstaande foto`s zijn door Hayo genomen vanaf zijn mobiel en zijn dus iets minder scherp. Ze zijn gemaakt in de Bayern Zelt op de Wiese van de Bremer Freimarkt.

Na een heerlijke en ronkende nachtrust in good-old Hotel Remberti, zijn we de thuisreis aangevangen. Hierbij werd zoals altijd wederom een laatste stop gemaakt vlak over de grens in Nieuweschans, bij wegrestaurant `De Poort van Groningen`.

Het was zoals altijd weer een zeer geslaagd `Wochenende` (ondanks het verlies van Werder), op naar het volgende Werderbruders-evenement!

Zaterdag 8 mei 2010 stond in het teken van de laatste speeldag in de Bundesliga en zeker niet zomaar een wedstrijd, maar de heuse Nordderby Werder Bremen-HSV was reden van ons bezoek! Maar natuurlijk was er ook weer een heel randgebeuren omheen met `s ochtends om 9 uur verzamelen bij Age in Eelde en koffie + koek, het gezamenlijk onderweg zijn naar Bremen en de beruchte stops, het eten in Achims Beckshaus, het bezoek aan het stadion met gratis tramvervoer, de wedstrijd zelf, na afloop in de kroegen rond het stadion, daarna op weg naar de Ierse pub, het meisje dat gaat trouwen en nog veel meer... Er waren deze keer drie nieuwe jongens mee: Adriaan, Geert en Jitse, verder waren Age, Hans T., Joop, Marcel en Bart weer van de partij. Helaas moesten deze keer een hoop Werderbruders afzeggen vanwege andere verplichtingen. Hieronder de eerste foto bij de stop aan de grens. Op de foto boven van links naar rechts: Marcel, Jitse, Bart, Adriaan, Geert en Joop, gehurkt voor de groep: Hans T. Zoals altijd is ook deze foto wederom gemaakt door onze huisfotograaf Age.

Bij aankomst in Bremen fotograaf Age ook maar even vereeuwigd: gezeten op één van de varkensbeelden die we tegenkwamen onderweg vanaf onze parkeerplaats bij Hotel Remberti naar eet- en drinkstop Achims Beckshaus

Ook Geert (rechts) en Bart namen plaats op de varkens

In Achims Beckshaus stond de Stammtisch reeds gereserveerd voor ons klaar. We hebben hier weer uitstekend gegeten. Toen we op een gegeven moment buiten voor Achims even stonden te roken, hebben we opnieuw Nederlander (Hagenees) Fred ontmoet. Hij woont al 20 jaar in Bremen en werkt daar op de `Flughafen`. Hij herkende ons nog van een jaar geleden, toen we hier ook hadden gegeten en uiteraard hebben we even heerlijk bijgekletst

Rond de tafel in Achims van links naar rechts: Age, Joop, Geert, Jitse, Marcel, Adriaan en Hans. Bart speelde deze keer voor fotograaf

Veurzitter `Glatze` (Bart) zag dat het goed was

Marcel (links) en Adriaan

Geert (links) en Jitse

Joop (links) en Geert

Onderstaand onze vaste columnist `Der Hanzel` (Hans T.), zijn berichten staan op deze website vermeld op de pagina `Vak JJ`

Jitse, Marcel en Adriaan (van links naar rechts)

De groep op de foto voor het standbeeld van `Der Roland`

Zicht op de opstapplaats van de tram, richting stadion

In de tram: op de speeldagen van de Bundesliga, is het tramvervoer in alle Duitse speelsteden gratis. Joop en Bart worden daar heel vrolijk van...

Geert en Jitse ook!

Hans wijst naar een reclameplakaat in de tram die verwijst naar een dagje uit in ons eigen Groningen

Aankomst bij het Weserstadion

Bart op de foto met Björn Urban, onze contactpersoon bij de D.E.V.A.U. (overkoepelende organisatie voor officiële Werder Fanclubs). In het kantoortje van Björn, onder de Ostkurve, halen we altijd onze kaartjes af

Tegenover het kantoor van de D.E.V.A.U. ligt de Ostkurvesaal. Hier verzamelt de harde kern zich voor de wedstrijd. Uiteraard namen wij er ook even een kijkje (altijd leuk voor de nieuwe jongens om te zien)

Marcel poserend in de Ostkurvesaal

Met kaartje op weg naar de tribune. Aangezien we 6 kaarten hadden, zijn Bart en Marcel naar café Taubenschlag gegaan om daar de wedstrijd op groot scherm te volgen. We hadden afgesproken dat de nieuwe Werderbruders Adriaan, Geert en Jitse sowieso de wedstrijd in het stadion mochten zien en dat Age als fotograaf mooie plaatjes voor onze website zou schieten. En `last but not least`: Hans en Joop hadden dus pure mazzel! :-)

In het Weserstadion: de verbouwing van de Westkurve is inmiddels klaar, ook de 3e ring met VIP-boxen bovenop de beide lange zijdes is nagenoeg af, alleen het dak zit nog in de laatste bouwfase. De maandag direct na afloop van Werder-HSV is men begonnen met de verbouwing van de Ostkurve. Hoezo Deutsche Gründlichkeit!

Van voor naar achter: Geert, Jitse, Adriaan

Het voorstellen van de spelers op de 2 mega-schermen achter beide doelen

De Ostkurve

Hieronder de opkomst van een arsenaal aan HSV-spelers, waaronder de Nederlanders Ruud van Nistelrooij en Joris Mathijsen

Diverse spelmomenten

De wedstrijd is gelopen en op een `unentschieden` uitgedraaid tussen Werder en HSV: 1-1, met doelpunten van Claudio Pizarro voor Werder en Ruud van Nistelrooij voor HSV. Werder is hiermee definitief als 3e geëindigd in de Bundesliga en deze plek geeft hun het recht tot het spelen van de kwalificatieronde voor de Champions League

Dank aan het beste publiek van heel Duitsland

Na afloop van de wedstrijd verzamelen voor café Taubenschlag

Bij Taubenschlag lekker buiten zitten aan één van de tafels die Marcel en Bart hadden vrijgehouden voor de overige Bruders en genieten van de drukte en vooral gekte om je heen

Na bij Taubenschlag vertrokken te zijn, gingen we te voet richting Ierse Pub. Onderweg kwamen we een kraakpand tegen dat door een `handjevol` politie in de gaten gehouden werd

Aankomst in de Ierse pub: chauffeur Adriaan (links) gaat aan de `Kaffee`, Jitse aan de cola-bacardi

Andere chauffeur Geert heft ook de koffiemok, Marcel en Bart volgen Jitse`s voorbeeld

Age en Hans in een onderonsje

Hé, wat zie ik hier... Hans ook aan de koffie?

Er werd koffie gedronken en cola-bacardi, maar Joop bleef konsekwent en als enige aan de bier

Alte Kameraden: héérlijk dromen van de cola-bacardi

Op de terugweg uit de Ierse pub kwamen we een schöne Fraulein tegen die gaat trouwen. Voor 1 euro mochten we Feigling kopen en voor nog een Euro zelfs een kusje geven

Er werden zelfs liefdesdrankjes aangeprijst

Ze had een hele groep Freundinnen bij zich die graag met de Werderbruders op de foto wilden

De sleep van de bruidsjurk met konijneknotje

Op de terugweg richting de auto`s die we bij het Remberti Hotel hadden geparkeerd, had Age zoals gebruikelijk even oog voor een paar mooie oude gebouwen

Het gehele dagje uit naar Bremen is weer prima bevallen! Eigenlijk is de wedstrijd maar bijzaak, het gaat vooral heel erg om de dingen daarom heen, alles wat je als Werderbruders gezamenlijk doet en beleefd. En niet te vergeten: het was met de nieuwe jongens die we dit keer hadden meegenomen weer een schot in de roos, ze bleken prima in de groep te passen!

Op donderdagavond 25 februari 2010 hebben Bart, Youri, Fokko en Jordi de Europa Leaguewedstrijd Werder Bremen-FC Twente bezocht. Om half zes in de middag vertrokken we en via Nieuweschans, Leer en Oldenburg reden we voor half acht al Bremen binnen. Rond kwart voor acht parkeerden we de auto in de Sielwall, een zijstraat gelegen langs de mooie rivier de Weser, vlakbij het stadion. Van daaruit eerst naar café Taubenschlag gelopen waar we voor de wedstrijd hadden afgesproken met `cola` Henkie en Martin. Zij waren hier op uitnodiging van iemand van de Bremer Krankenkasse waarmee Henk goede contacten onderhoud. Na een gezamenlijk biertje gedronken te hebben zijn we op tijd richting stadion gelopen, omdat we voor half negen de kaartjes bij Björn Urban van de D.E.V.A.U. moesten afhalen. Björn had de kaartjes keurig klaar liggen in zijn kantoor onder de Ostkurve en hij beloofde eveneens spoedig in orde te maken dat de Werderbruders voortaan ook vermeld zullen worden op de officiële website van Werder Bremen bij de internationale fanclubs. Na nog enkele Brat- und Currywursten ingeslagen te hebben voor het stadion, hebben we gauw onze plaatsen op de tribunes opgezocht. Oh ja, natuurlijk ook nog even wat ranja daarbij naar binnen gewerkt (zie hieronder).

We bleken plekken in `Block 65` schuin boven de harde kern van de Ostkurve te hebben. Was de wedstrijd dus even niet spannend dan konden we heel mooi loodrecht in het vak van de harde kern kijken. Niet dat dit veel gebeurde overigens want de wedstrijd was een kraker van jewelste, waarin zich zeer veel enerverends op het veld afspeelde. Denk daarbij aan vijf doelpunten, schoten op de paal en bijzonder veel spannende spelmomenten!

Het betrof de zestiende finales van de Europa League en onze Duitse groenwitten wonnen deze uiteindelijk met 4-1, ondermeer dankzij 3 doelpunten van Werder`s Peruaanse wonderspits Claudio Pizarro. Werder plaatste zich hierdoor voor de achtste finales waarin het Spaanse Valencia de tegenstander zal zijn. Voor een uitgebreid wedstrijdverslag zie de pagina Werder Bremen. Hieronder volgen de foto`s van de wedstrijd en niet te vergeten de verbouw van het Weserstadion dat haar voltooiing nadert. Aan het einde van dit seizoen zal er bovenop de tribunes van de beide lange zijden een 3e ring zijn bijgebouwd met alleen maar sponsorboxen. Ook de tribune op de Westkurve is helemaal afgebroken en vervolgens opnieuw en tevens een stuk hoger dan voorheen weer opgetrokken. Dit zal uiteindelijk ook met de Ostkurve gaan gebeuren en dan beschikt Werder op dezelfde plek over een fonkelnieuw stadion met de meest moderne faciliteiten.

Na afloop van de geweldige Werder- en vooral Pizarro-show zijn we teruggelopen naar café Taubenschlag om daar nog enige drankjes te nuttigen. In Taubenschlag hebben we op groot scherm tevens korte samenvattingen van alle overige Europa League duels gezien. Ook hebben we hier nog kennisgemaakt met twee van oorsprong Nederlandse jongens die al negen jaar in Bremen wonen. Zoals bij de meeste van onze ervaringen met supporters in Bremen waren zij ook zeer verbaasd te horen dat er in Nederland fans van Werder zijn. Dus hebben we voor de zoveelste keer maar weer aangegeven dat er in Groningen en Drenthe wel meer mensen zijn die Werder op de voet volgen. De `Jungs` vonden het fantastisch.

Jordi, Fokko, Bart en Youri in een stampvol Taubenschlag rond de onvermijdelijke sta-tafel.

Rond twee uur zochten we de auto weer op en hebben we onderweg bij Ratstätte Hasbruch nog even koffie en broodjes genuttigd en daarbij enige proviand ingeslagen. We waren om half vijf `wieder zu Hause`. Na de vele Bundesligaduels van onze favoriete Duitsers was dit onze eerste opgedane Europacup ervaring in Bremen. Het smaakte zeker naar meer! Jammer alleen dat deze wedstrijden door de week gespeeld worden... Nou ja, daar zijn nu eenmaal snipperdagen voor!

Zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2009 zijn we met een vrij grote afvaardiging van de Werderbruders (14 man) naar Bremen geweest. We verzamelden `s-ochtends in alle vroegte bij Jan in Hoogkerk en zijn na koffie en een heerlijke gevulde koek vanaf zijn huis richting Nieuweschans gereden. Bij de grens maakten we weer een eerste stop. De aloude Score-benzinepomp (al op Duits grondgebied gelegen, recht tegenover de Poort van Groningen) bleek vervangen te zijn door het merk Texaco. Dit belette ons overigens niet om hier de eerste versnaperingen in te slaan

De onderstaande Werderbruders waren mee:

Bart (voorzitter)

Hans (penningmeester)

Pieter (secretaris)

Age (huisfotograaf)

Jan

Rogier

Han

Joop

Marcel

Fokko

Henk

Gerrit

Hayo

Jack

Na de stop aan de grens en een tweede stop op Parkplatz Nortmoor bij Leer, reden we in één keer door naar Hotel Remberti om in te checken. Daarna ging het te voet door het prachtige in herfstkleuren getooide Bremer Stadtpark naar café Störtebeker om de warme hap naar binnen te werken

Terwijl iedereen heerlijk aan zijn biertje zit, heeft Pieter nog steeds niks, nada, noppes

Sprekende gezichtsuitdrukking von Der Jann, Der Hansi (li.) kijkt toe

Hayo en Jan

Marcel, Han, Pieter, Rogier: keurig op een rijtje aan de eettafel

De pommes en schnitzels werden in een gestaag tempo naar binnen gewerkt

In Störtebeker zat iedereen al uitgebreid aan de maaltijd, alleen Henk had nog steeds niets. Hier heeft Henk net het eten geserveerd gekregen

Henk gaat `aan de slag`, Pieter en Han kijken toe

Net vertrokken uit Störtebeker komt Hans alweer de eerste Brat- en Currywursttent tegen

Onderweg naar de tram, op het plein `Domshof`, met op de achtergrond de geveltekst `Gedenke die Brüder die das Schicksal unsere Trennung tragen`. Deze tekst refereert nog aan de periode dat Duitsland in een `Zweiteilung` leefde. De tijd van de BRD en de DDR dus. Nu weer heel actueel, omdat het 20 jaar geleden is dat de Berlijnse Muur viel en het IJzeren Gordijn openging

Vlakbij de Bremer Dom kwamen we onderstaande kunstenaar tegen. Daaronder de torens van de Dom, waarvan er één nog in de steigers staat i.v.m. periodiek onderhoud

Helaas konden we vanwege de verbouwing van het Weserstadion geen kaartjes voor de wedstrijd Werder-Hoffenheim krijgen. Daarom hebben we de wedstrijd op groot scherm in de Brommy`s bar gekeken, vlakbij het stadion. Tot onze vreugde werd het 2-0 voor de groenwitten, door doelpunten van Pizarro en Mertesacker. Vlak na het begin van de wedstrijd had keeper Wiese, nog bij een stand van 0-0, een penalty van Hoffenheim gestopt. Gerrit en Rogier bekijken relaxed de wedstrijd

Hayo aan de pasta in de Brommy`s bar

Fokko, Henk en Hayo kijken even niet naar het voetbal

Hans en Han kijken ook even de andere kant op

Hayo en Bart strak geconcentreerd naar de wedstrijd kijkend

Jack en Fokko hebben een binnenpretje

Age vindt het allemaal gewéldig! (zoals hij dat altijd zo mooi zegt)

Na afloop van de door Werder gewonnen wedstrijd worden buiten bij de Brommy`s bar een paar biertjes weggespoeld

Joop, Fokko, Henk en Gerrit `heben das Glas`

Hayo en Rogier in gesprek met een andere Werder-fan. Pieter kijkt op de achtergrond toe

Han, Hans, Jack en Bart: zal het gesprek nu alweer over voetbal gaan?

Na de Brommy`s bar zijn we richting stadion gelopen om nog wat sfeer na te proeven. Hier werd voorzitter Bart gebeld door voorzitter Rainer van de bevriende Werder Fanclub Goalbusters uit het Duitse Dörpen. Uiteraard werd afgesproken gezamenlijk de glazen te heffen. Rainer was met een behoorlijk aantal mede-fans uit Dörpen, met hun eigen Fanclubbus naar Bremen gereden. Hij liet ons hele mooie foto`s van hun bus zien op zijn fototoestel.

Han checkt bij `Polli` de foto`s van de bus

Ook liepen er bijzonder aantrekkelijke politieagentes rond die een blaastest afnamen. Je kon hierbij zelfs een oorkonde verdienen

Op een gegeven moment zijn we vanaf het stadion terug richting centrum gaan lopen, naar de Ierse pub. Hier werd voor de verandering een biertje besteld en de die middag rond het stadion opgedane indrukken werden uitgebreid nabeschouwd

Fokko en Hayo: hé, wie komt daar binnen?

Gerrit en Joop

Rainer en Heinz van de Goalbusters waren ook meegelopen naar de Ierse pub. Hier Hans in gesprek met Heinz

Jan rookt buiten even een shaggie

Marcel, Hans en Jan: alte Kameraden!

Er liepen buiten voor de Ierse pub nog een aantal mensen voorbij die bezig waren een vrijgezellenparty te vieren

Ook verkocht deze man die op het punt stond te trouwen onderstaande fraaie t-shirts, waarvan Marcel er eentje heeft gekocht. Hij had hiermee vast en zeker succes thuis...

Toen Jan weer naar binnen kwam moest hij even verplicht lachen naar het vogeltje

Vanaf de Ierse pub te voet verder gegaan richting de `Wiese` achter het `Hauptbahnhof`, alwaar zich ieder jaar in oktober i.v.m. de Bremer Freimarkt de grootste kermis van Noord-Duitsland bevindt

Marcel, Hayo en Jan waagden een ritje in de achtbaan. Hier toont Marcel zijn kaartje aan onze fotograaf Age

Op de kermis zijn we elkaar enigszins kwijtgeraakt. Er zaten op een gegeven moment zonder het van elkaar te weten twee groepen Werderbruders in de feesttent `Die Almhütte`, waarvan hieronder een sfeerimpressie

Wat een feest! Henk, Rainer en Fokko staan boven op de tafel

Hayo en Fokko gaan bijna door de tafel heen

Fokko zingt uit volle borst mee

Ein Prosit mit dem Hansi!

Han kent deze schlager uit zijn `Kopf`

En dat komt er van al dat gestamp op de tafels...

Na de kermis en het feestterein van de Freimarkt verlaten te hebben, is een deel naar de Sinatrabar vertrokken en een ander deel naar café Krause 37. Van dit laatste café zijn onderstaande foto`s met Rogier en Jan aan de bar

Ook vanuit de Sinatrabar zijn nog enige foto`s opgedoken. Hier poseren Bart, Jack, Joop, Fokko en Gerrit aan een sta-tafel en daaronder ons onvolprezen verenigingsshirt

Het was weer een bijzonder gezellig samenzijn `mit soviele Werderbrüder unter einander`. Wat betreft unsere Freunde van Fanclub Goalbusters: er zal een spoedig weerzien zijn, wanneer ze in hun clubhuis te Dörpen een Megaparty geven, waarbij de Werderbruders uiteraard niet zullen ontbreken!

Op zaterdag 25 april in het schone jaar 2009 hebben we met 9 Werderbruders de thuiswedstrijd van Werder Bremen tegen VfL Bochum bezocht. In alle vroegte (om 8.30 uur) werd er bij voorzitter Bart verzameld door de jongens uit Rolde, te weten Fokko, Jack en Marcel. Om 9.00 uur werden we in Eelde verwacht bij onze huisfotograaf Age. Hier kwamen ook de overige Werderbruders Jan, Rogier, Joop en penningmeester Hans naartoe. Bij Age thuis werden we door hem en zijn vrouw verwend met koffie en diezelfde morgen gefabriceerde gevulde koeken van de plaatselijke bakker: heerlijk! Vervolgens vertrokken we om 9.30 uur met de chauffeurs Marcel, Jack en Hans richting Bremen. Traditiegetrouw werd een eerste stop gemaakt bij benzinepomp score aan de Duitse grens.

Na het scoren van diverse lekkernij bij benzinepomp Score ging het verder richting Parkplatz Nortmoor nabij Leer.

Vanaf Nortmoor werd er in één ruk doorgereden naar Bremen, waar de drie auto`s werden geparkeerd bij Hotel Remberti. Hiervandaan nam de benenwagen het over.

Via het Bremer Stadtpark en de Bischofsnadel kwamen we aan bij ons stamcafé Störtebeker waar we eerst neerploften op het terras in de zon en daarna naar binnen gingen om de warme hap te nuttigen.

Serveerster Maria deed bijzonder haar best om het de Werderbruders naar de zin te maken!

Even na een uur was het eten fertig en konden we naar binnen.

Na het eten vertrokken we richting Weserstadion.

In het stadion aangekomen moesten we ons eerst vervoegen bij Björn Urban, onze contactpersoon van de D.E.V.A.U. (overkoepelende organisatie van officiële Werder Bremen fanclubs). Bij hem lagen namelijk de kaartjes op ons te wachten.

Schuin tegenover het kantoor van Björn ligt de Ostkurvesaal. Hier verzamelt de harde kern zich voorafgaand aan de wedstrijd.

Na ons bezoek aan de Ostkurvesaal zochten we onze plaatsen in het stadion op. Hier waren de vorderingen van de uitbouw van het Weserstadion inmiddels goed zichtbaar. Bovenop de tribunes aan de lange zijden worden extra skyboxen voor de sponsoren en vips gebouwd.

 

De spelers komen het veld op.

In de eerste helft was de wedstrijd soms niet om aan te zien en Werder ging dan ook met 0-2 achterstand de pauze in. Dus werd er druk met andere bezoekers gekeuveld.

Eén van de dames waarmee we ons gezellig onderhielden had haar vrijgezellenparty en zou de volgende dag trouwen. We mochten onze namen achterop haar Werdershirt schrijven.

Gelukkig trakteerden de Grün-Weißen ons op een geweldige tweede helft en eindigde de wedstrijd in een sensationele 3-2 overwinning voor de Werderaner! Na afloop zochten we de gezellige kroegen rond het stadion op. We hadden immers weer een reden om er eentje op te drinken...

Bart poseert hier even bij een auto van andere groen-witte supporters.

Na ons bezoek aan de kroegen rond het Weserstadion gingen we op weg naar de Ierse pub. Age had er zo te zien stevig de pas in.

Op weg naar de Ierse pub kom je ook langs de "schutting", waar diverse dames hun diensten aanbieden.

In de Ierse pub. Hier hebben we op groot scherm live de wedstrijd Manchester United tegen Tottenham Hotspur gevolgd. Betrof ook een sensationele pot voetbal. United stond in de eerste helft met 0-2 achter, maar maakte uiteindelijk nog 5 doelpunten in de tweede helft! Fokko, Jan en Jack bekeken gebroederlijk aan een tafel gezeten deze geweldige wedstrijd.

Voor de Ierse pub Hans, Rogier en Marcel druk in gesprek met een Leeds United fan uit Engeland.

Na de Ierse pub werd de volgende wandeling ingezet op weg naar Mc Donald`s. Uiteraard hadden we weer oog voor de meest prachtige bouwwerken.

Vlak voor Mc Donald`s passeerden we ook nog de ingang van de Böttcherstraße, waar Age de zogenaamde "lichtbrenger" aan het begin van deze beroemde Bremer straat op de foto heeft gezet.

Na Mc Donald`s belanden we op het laatst weer bij café Stortebeker. Hier werd nog een laatste afzakkertje genomen. Bart weet nog waar de lens van de camera is maar Joop`s ogen vielen al een beetje dicht...

Vervolgens liepen we terug naar de auto`s en werd de thuisreis aangevangen. Het was wederom een zeer enerverend samenzijn. De 9 meegereisde Werderbruders hebben zich bijzonder goed vermaakt. Op naar ons volgende evenement!

In het weekend van 1 en 2 november 2008 zijn de Werderbruders met een afvaardiging van 15 man naar Bremen geweest. Net als vorig jaar bezochten we de wedstrijd Werder Bremen - Hertha BSC. Uitslag 5-1 voor onze Grün-Weißen, waaronder een wondergoal van Werder`s Braziliaanse spelmaker Diego. Uiteraard hebben we ook weer een bezoek gebracht aan de Bremer Freimarkt met haar grootste kermis van Europa en zijn er weer vele kroegen en eettenten gefrequenteerd. Alles begon zaterdagmorgen in alle vroegte met een lekkere verwennerij thuis bij onze penningmeester, alwaar zijn vrouw een heerlijke tractatie in huis gehaald had i.v.m. de verjaardag op 2 november van voornoemde penningmeester. Hieronder volgen de foto`s. We beginnen dus met die overheerlijke tompoezen met FC Groningen en Werder Bremen logo.

Onderstaande Werderbruders waren mee, van links naar rechts: Han, Bart, Rogier, Hans T., Bruno, Jan, Henk, Joop, Hans M., Jarno, Fokko, Pieter, Martin, Gert-Jan. Uiteraard ontbreekt Age op deze foto want hij heeft weer alle foto`s geschoten.

toch nog een kiekje van huisfotograaf Age op de eerste stop, Parkplatz Nortmoor vlakbij Leer

gebroeders Tepper bij de bloemenkraam in het Bremer Stadtpark (onderweg naar restaurant Achims Beckshaus)

Gert-Jan, Bruno, Bart met sjaal, Martin en Fokko bij de bloemenkraam

eten bij Achims Beckshaus

en een beetje drinken natuurlijk

even een roken buiten bij Achims

en weer naar binnen om de Speisekarte te bestuderen

Hans probeert Jan zijn camera uit, Hans moest helaas constateren dat er in Achims geen kiekjes van onderaf gemaakt konden worden...

na het eten via de mooie gevel-straten op weg naar de tram

in een volgepakte tram

Fokko in de beugels

na de kaarten bij het officiële fanclub kantoor onder de Ostkurve opgehaald te hebben, gauw het stadion in

hé, Bruno heeft zijn ogen open op deze foto!

na Werder met 5-1 te hebben zien winnen hebben we eerst de kroegen rond het stadion opgezocht, maar daar was het zo druk dat we maar gauw naar de Ierse pub zijn vertrokken

Han en Gert-Jan dronken cola(bacardi) met een rietje

Henk probeerde in Bremen zijn ogen goed open te houden

Jarno`s ogen kregen een iets kleinere omvang dan normaal 

Joop`s glas was steeds opvallend snel leeg

Martin en Bart lachen naar het vogeltje

In de Ierse pub werd uit volle borst het lijflied van de Werderbruders gezongen: "Meisjes Met Rode Haren" (kwestie van gewoon ff iets regelen met de barkeeper)

Pieter met serveerster Marsha, die vorig jaar nog met donker haar rondfladderde in de Ierse pub, de tongpiercing heeft ze overigens nog steeds

Rogier met zijn onafscheidelijke Werder sjaal

in de Ierse pub Jan in een taxi gezet naar het hotel en toen met 14 Werderbruders door naar ons stamcafé Störtebeker, waar we al 16 jaar lang gastvrij onthaald worden

Bart met twee plaatselijke schonen van de Weser

hieronder Hans met barkeepster Monika links en rechts Beate, de bazin van de Kneipe

onderstaand Störtebeker-bazin Beate

na Störtebeker doorgelopen naar de kermis van de Bremer Freimarkt, dit is het grootste volksfeest met dito kermis van Noord-Duitsland, zover als je kijken kunt kermisattracties en supergrote feesttenten op de Wiese achter het Hauptbahnhof

Alleen Hans T. en Martin hebben het aangedurft om in de achtbaan met 5 loopings te stappen: ware helden!

de grote en de kleine, waar komen ze vandaan, de grote en de kleine, misschien wel van de maan...

Bruno, Age en Gert-Jan, op dit kiekje gespot door een fotograaf van de Weserkurier

een blik op de plafondversiering en prachtige (tropische) verlichting  in een van de feesttenten

na de kermis zijn we teruggelopen naar het hotel en hebben ons opgefrist om daarna snel door te gaan naar café Sinatras om de hoek bij ons hotel, helaas zijn daar geen foto`s van, na Sinatras was het gelukkig maar een paar honderd meter lopen naar ons hotel waar alle Werderbruders als een roos hebben geslapen, maar er heeft er niet één zo lekker lang geslapen als onze Jan

de volgende morgen in het hotel, het bestuur aan het ontbijt

bij Jan`s ontbijt hoort een shaggie

na het ontbijt de auto`s in en de terugweg aangevangen, hieronder tref je kiekjes van onze laatste stop op de terugweg bij de Poort van Groningen waar gezamenlijk een snelle hap werd genuttigd, waarna de Werderbruders afscheid van elkaar namen en ieder weer zijns weegs ging

het was weer een geweldig mannenweekend en een mooi feest met alle Werderbruders zo onder elkaar, we hebben de Bremenaren ons hieronder afgebeelde nieuwe Werderbrudersshirt met trots gepresenteerd!

Van vrijdag 4 april 2008 t/m maandag 7 april is de Inner Circle van de Werderbruders op voetbalreis naar Engeland geweest. Doel van onze trip was een bezoek aan de wedstrijd Newcastle United tegen Reading. Age, Jan, Gert-Jan, Pieter en Bart werden om half twaalf vrijdagmorgen bij penningmeester Hans thuis verwacht, waar een heerlijke stevige soepmaaltijd met broodjes wachtte. Met de complimenten aan Aafke! Om circa een uur in de middag vertrokken we met de chauffeurs Gert-Jan en Hans richting IJmuiden. Onderstaande foto`s zijn genomen in de haven van IJmuiden, betreft de aankomst bij de boot.

Bart had het shirt van Newcastle United al aan, zie ook de achterkant!

Eenmaal ingecheckt op de boot voer deze al gauw af en werden de eerste biertjes genuttigd.

`s-Avonds was er veel vertier aan boord, waaronder een karaokebar. Hier hebben de Werderbruders hun zangkunsten getoond.

We naderen inmiddels New Castle en zien de eerste contouren en ruďnes langs de kustlijn opdoemen.

In het hotel hebben we onze spullen achtergelaten op de hotelkamers en zijn daarna de stad gaan verkennen.

Langzaam moesten we ook richting St. Jamespark gaan, de thuishaven van Newcastle United, want de wedstrijd tegen Reading zou om 15.00 uur gaan beginnen. Hieronder zijn Hans en Pieter op weg.

Het St. Jamespark ligt middenin een prachtige oude Engelse volksbuurt.

Jan, Hans, Pieter en Gert-Jan wachtend voor het stadion

Het stadion van dichtbij

"Bobby`s" te paard bij het stadion

Voor aanvang van de wedstrijd buiten bij en in The Alan Shearer Pub. Deze pub, genoemd naar Newcastle`s beroemdste voetballer, zit aan de voorkant van het stadion onder de tribune

Het St. Jamespark met een capaciteit van 52.000 toeschouwers van binnen!

Huisfotograaf Age (Aspro) in stadion

Veurzitter Bart (Glatze) in het stadion

De veurzitter en penningmeester Hans (HansiBMW) in het stadion

Hansi alleine

Gert-Jan (Vliekkos) in het stadion

Jan (Spritzie) in het stadion

Pieter (Don Pedro) in het stadion

Pieter en Hans op de tribune

Jan, Bart en Gert-Jan op de tribune

Spelers komen het veld op

Spelmomenten uit de wedstrijd van de "Magpies" (bijnaam van Newcastle United) tegen Reading. Uitslag 3-0 voor Newcastle United, scores van Owen, Martins en Viduka

Na de wedstrijd zijn we eerst naar The Strawberry Pub gegaan, tegenover het stadion. Hier was het zo vol dat we maar kort zijn gebleven

Vervolgens zijn we doorgegaan naar onze vaste pub, om daar enige versnaperingen te nemen en contacten te leggen met de plaatselijke bevolking

Bart in gesprek met een "plaatselijke schone"

Buiten bij onze vaste pub kwam Hans nog in aanraking met de plaatselijke politie

`s-Avonds hebben we heerlijk gegeten bij de Chinees

Na het eten lekker stappen in New Castle. Hier zijn helaas alleen wat slecht gelukte, nogal donkere foto`s van. We willen het onze lezers niet aandoen deze ver onder de maat zijnde kwaliteit hier aan te bieden. Daarom vervolgen we nu met foto`s van zondag 6 april, de dag waarop we New Castle nader hebben verkend en de nodige sight-seeing hebben gedaan

Chinese poort vlakbij het stadion (voor een deel grenst het stadion aan de Chinese wijk)

In de haven bij de futuristisch ogende theaterzaal

Bart voor de Nelson Statue

Hans op dezelfde plek met "Jesus saves"

Onderweg troffen we ook nog een Zuid-Amerikaanse straatband. Jan stond er aandachtig bij te luisteren...

`s-Middags hebben we nog een sight-seeing tour per open dubbeldekker gedaan door het centrum van New Castle. Tijdens deze tour en de wandeling na afloop sneeuwde het zelfs!

Om half vier moesten we terug zijn in het hotel, omdat we toen met de bus zouden worden opgehaald i.v.m. vervoer naar de boot. Op onderstaande foto`s zitten we onder het genot van een baco`tje te wachten aan de hotelbar

Onderweg in de bus naar de boot

Op de boot aangekomen werden de kamers weer net zo verdeeld als op de heenreis. Zo sliep Pieter weer bij Hans, Gert-Jan weer bij Age en lagen de snurkers Jan en Bart ook weer op een kamer. Eenmaal ingecheckt op de boot maakten we ons op voor een heerlijke maaltijd aan boord. Eerst werd de menukaart uitgebreid bestudeerd, waarna we uitstekend bediend werden door een Poolse serveerster

Veurzitter Bart was enigszins zeeziek op de boot en heeft na de maaltijd weinig meer meegekregen van het nachtleven op de boot. De rest stortte zich in het feestgedruis. Onderstaand assisteert Jan de pianist aan boord. Naar verluidt zat deze man vanwege de hoge golfgang soms helmaal scheef achter zijn piano te spelen...

Aan boord bevond zich naast de eetzaal ook een schaalmodel van het schip de Bremen. Uiteraard viel dit de Werderbruders gelijk op!

Maandagmorgen 7 april kwam rond een uur of half tien IJmuiden weer in zicht

Op de terugweg hebben we nog even gestopt in een café in Den Oever, vlakbij de Afsluitdijk. Voor de verandering werden hier nog een paar glaasjes ranja naar binnen gewerkt evenals een overheerlijk broodje kroket

We besluiten met onze nijvere huisfotograaf Age, nippend aan een kostelijk goudgele jongen

Na deze laatste stop werden we allen keurig thuis afgeleverd door de chauffeurs Hans en Gert-Jan. Het was goed om weer even "Unter Uns zu sein". Het betrof wederom een geweldig Werderbruders festijn! Op naar de volgende, maar daarvoor zal eerst nog wel even gespaard moeten worden. Er worden al illustere namen gefluisterd als Rome en Valencia...

Op zaterdag 20 oktober 2007 was het eindelijk zover. De Werderbruders mochten er weer eens aan geloven en maakten aanstalten om de thuiswedstrijd van Werder tegen Hertha BSC te gaan aanschouwen. `s Ochtends om 9.00 uur werd er in Grunn verzameld bij Werderbruder Don Pedro (Pieter) zu Hause. Die Kaffee mit Kuchen schmeckte wie immer sehr gut! Vervolgens verdeelden we ons over 3 auto`s, met de chauffeurs Don Pedro, Hansibmw (penningmeester Hans) en Bruder Vliekkos (Gert-Jan). In Nieuweschans bij de grens werd ons zoals altijd geen strobreed in de weg gelegd om Die Heimat te betreden, blij als ze wie immer zijn met de komst van de Werderbruders. Op de voor ons vaste parkeerplaats vlak na Leer (Parkplatz Nortmoor) werd een sanitaire stop gemaakt. Hier werden zoals hieronder blijkt de eerste hartversterkertjes ingenomen, die waren ingeslagen bij de Duitse pomp aan de grens. Tevens was onze huisfotograaf Bruder Aspro (Age) zo vriendelijk geweest om diverse flesjes Kuemmerling mee te nemen. Op de foto daar weer onder laat Hansi het meest flitsende t-shirt van de hele wereld zien!

We vervolgden onze weg naar Bremen, waar we wederom blindelings de weg vonden naar ons luxe resort Hotel Remberti. Na ingeboekt te hebben gingen we lopend naar Achim`s Beckshaus waar een op naam van de Werderbruders gereserveerde tafel voor 10 personen stond te wachten. Onderweg naar Achim`s kom je door het in prachtige herstkleuren getooide Bremer Innenstadtpark. Aldaar hebben we gezamenlijk geposeerd voor een voorbijkomende fotograaf. Uiteraard hield Bruder Hanzel (Hans T.) zijn FC Groningen sjaal in de lucht, om onze Groninger roots trots te accentueren. Van links naar rechts zien we: Gert-Jan, Hans M., Pieter, Jan, Rogier, Joop, Hans T., Age, Bart en Han.

In Achim`s Beckshaus aangekomen moest er 5 minuutjes gewacht worden alvorens onze Tisch vrij kwam. Mooi tijd dus om alvast wat in te drinken! Net als tijdens onze vorige reis kwamen we ook nu weer in Achim`s een afvaardiging van de Groninger voetbalvereniging Velocitas tegen. Welk een toeval, dat zij opnieuw net als ons uitgerekend dezelfde wedstrijd hadden uitgezocht om te bezoeken. Het Becks bier vloeide rijkelijk en eenmaal aan tafel gezeten werden er zowel Jaeger schnitzels als Zigeuner Schnitzels besteld. Penningmeester Hansi teste ondertussen even met zijn neus of het bier reeds op de juiste temperatuur was. Stel je toch eens voor dat het bier lauw zou zijn... Pieter en Joop konden deze voorsnuifactie klaarblijkelijk goed waarderen.

Na een hele korte speech van veurzitter Glatze (Bart), ging het los met het proosten en de ausgezeichnete maaltijd.

Gert-Jan en Rogier wilden er zo te zien wel op proosten. Jan had het veel te druk met de bezoekers van het tafeltje naast ons. Plotseling werd door Bruder Age aan de overkant van de straat een al op leeftijd zijnde dame met rode haren waargenomen. De Werderbruders begonnen spontaan tezamen hun nieuwe strijdlied "Meisjes Met Rode Haren" te zingen. Heel Achim`s heeft nog diverse malen mogen genieten van onze samenzang!

Don Pedro und Der Hansibmw hadden sogar ons Werderbruders uniform aangetrokken.

Een prachtig stilleven in het verder zo luiddruchtige Achim`s Beckshaus, vastgelegd door huisfotograaf Age.

Net uit Achim`s gekomen lopen Der Glatze (Bart) und Der Spritzie (Jan) tegen een zuil van de Freimarkt aan.

Vlak voor we de tram instapten wilden Der Hanzel, "Roderick" und Der Spritzie nog even laten zien dat de FC Grunn- en de Werder Bremen sjaal heel goed bij elkaar kleuren.

Via het voortreffelijke gratis vervoermiddel de Bremer tram ging onze reis verder richting Weserstadion. Op alle Bundesliga wedstrijddagen is het tramvervoer in de betreffende Duitse steden gratis.

Voor het stadion aangekomen wilden we uiteraard weer even gezamenlijk op de foto. Goed voor het saamhorige Bruders-gevoel!

In het stadion zaten we 5 om 5 verdeeld over 2 naastgelegen Blocken (vakken). Zoals onderstaand goed te zien is, zat het Weserstadion met 40.275 Zuschauer nagenoeg vol. Pieter was erg blij dat hij er (weer) was, Gert-Jan zat al helemaal in de wedstrijd.

Niet alleen de Groningen Fanatics staan bekend om hun zogenaamde Tifo-acties. Die lui uit de Ostkurve kunnen er ook wat van!

Bovenstaand: Joop en Han gaan op weg om bier te halen. Dit is te bestellen bij overal in het stadion rondlopende mannen met mobiele fusten op hun rug. Het bier wordt geschonken in grote plastic bekers met daarop een afbeelding van een van de Werder spelers, zie hieronder.

Een paar spelmomenten.

Er zit toch nog een aardige zoomlens op Age`s camera... hij wist Werder`s sterspeler Diego in ieder geval goed te vangen!

Tevens werd het 2.500e Werder doelpunt in de Bundesliga begroet (gescoord door Hugo Almeida) en aangegeven op de 2 reusachtige scoreborden achter beide doelen.

Voor ons als echte Werderaner eindigde tot grote vreugde de wedstrijd tegen Hertha BSC in een 3-2 overwinning voor onze Grun-WeiBen! Werder staat daarmee sinds dit weekend op een 2e plaats in de Bundesliga, achter aartsrivaal Bayern Munchen. De aanval op de Zuid-Duitsers is daarmee geopend! De fanatieke aanhang in Bremen, de Ostkurve, nam hierop alvast een voorschot door luidkeels te zingen "Wir ziehen die Bayern die Lederhosen aus". In de Ostkurve staan sinds jaren de meest fanatieke supporters van Werder. In aantallen zijn ze toch gauw vergelijkbaar met zo`n 2 tot 2,5 keer de grootte van de Z-side in Groningen. Een niet te onderschatten 12e man dus...

Na afloop van de wedstrijd hebben we eerst een biertje gedronken in een van de kroegen rond het stadion. Daarna zijn we zu FuB richting Ierse pub, in de GropelingerstraBe gegaan. Hier werd het gaandeweg de avond steeds drukker en gezelliger... ja, ja, ze heeft een tongpiercing, kijk maar goed!

Huisfotograaf Age keek rond in de Ierse pub en zag dat het goed was/smaakte, kon het leven maar altijd zo zijn...

Nadat een tafeltje achter ons door een vijftal Duitsers een lied werd aangevangen, werd dit onmiddellijk door de Werderbruders beantwoord met het opnieuw zingen van ons strijdlied "Meisjes Met Rode Haren". Ditmaal klonk het al een stuk zuiverder dan in Achim`s Beckshaus... Ubung macht der Meister!

Na vele glaasjes ranja in de Ierse pub werd het weer hoog tijd om de inwendige mens te versterken. Het gezamenlijke besluit werd genomen lopend naar de verderop om de hoek gelegen Mc Donald`s te gaan.

Vanaf Mc Donald`s ging het lopend verder naar een ander vast etablissement van de Werderbruders in Bremen, namelijk cafe Stortebeker. Tijdens onze vorige Bremen-reis, in voorjaar 2007, bleek Stortebeker gesloten vanwege een rigoreuze interne verbouwing. Graag wilden we het resultaat hiervan aanschouwen. Zoals uit onderstaande foto`s blijkt, is het erg mooi geworden met een compleet gemoderniseerde bar en taphoek. Ook mocht onze Janneman de Poolse Inhaberin van deze toko weer ontmoeten. Der Spritzie was als een kind zo blij!

Ons bezoek aan cafe Stortebeker werd opgevolgd door een uitgebreid bezoek aan de Freimarkt kermis. Wat je daar ziet overtreft werkelijk alles wat je hiervoor op kermis-gebied hebt mogen aanschouwen. Een reuzenrad van wel 80 meter hoog, gigantische achtbanen en zo ver als je kunt kijken lampjes van kermisattracties. Dit geheel speelt zich af op de grote Stadtwiese achter het Hauptbahnhof. Der Hanzel und Der Spritzie waagden zich zelfs in een van deze achtbanen...

Spritzie und Hanzel als Ware Helden op weg naar hun achtbaan avontuur!

Terwijl Der Jan und Der Hanzel zwierden en zwaaiden in de achtbaan, was het voor de achtbaan een drukte van belang met Rogier, Age, Gert-Jan en Han.

Tussen de kermisatracties op het grote Wiese-terrein stonden ook weer diverse reusachtige feesttenten opgegesteld, met illustere namen als Die Bayern Zelt en Der Riverboat. De grootste van allemaal heet Halle 7. In één van de feesttenten zijn onderstaande foto`s gemaakt. Ook stond er middenin de tent een groot Becks-zeil opgesteld met daaronder (hoe kan het ook anders) allemaal lange biertafels.

In één van die feesttenten verloren we elkaar enigszins uit het oog. Hierdoor gingen na de kermis 5 Bruders naar de Ierse pub, te weten: Age, Gert-Jan, Pieter, Rogier en Joop, terwijl Hansi, Jan, Han, Hanzel und Bart de beroemde en beruchte Bremer Sinatras club gingen frequenteren. Helaas zijn daar geen foto`s van... Wel valt er nog te melden dat het 5.15 uur in de morgen is geworden. Het enige beschikbare bewijs van ons verblijf in Sinatras is een daar gefotografeerd glas baco. Na het vele bier gingen de Werderbruders in de kleine uurtjes over op dit niet te versmaden drankje.

Vrij onverwachts is via de website www.sinatras.de toch nog een foto opgedoken van ons verblijf aldaar.

Na amper 4 uur slaap in het onvolprezen Remberti Hotel schoof iedereen de volgende morgen dan ook lichtelijk brak aan bij het ontbijt.

Na het ontbijt zijn Age, Gert-Jan, Pieter, Han, Rogier, Hans T. en Joop teruggegaan richting Grunn, uiteraard na een onvermijdelijke laatste stop bij de Poort van Groningen, in Nieuweschans. Hier heeft iedereen nog een gehaktbal of andere warme hap genomen. Naar verluid smaakte dit prima, alleen kon Han de gehaktbal niet zo goed weg krijgen. We hebben begrepen dat hij volgens Han niet te eten was en veel te sterk gekruid. Een aantal Bruders was hierdoor op tijd terug in het Groningse en hebben `s middags nog de wedstrijd van FC Groningen tegen FC Twente aanschouwd. Ook hier wonnen de Groen-Witten gelukkig weer, dit keer met 1-0. Hierdoor is de FC gestegen naar de 4e plaats in de Eredivisie. Een 2e en een 4e plaats in de respectievelijke competities... we hadden dus ook wat dat betreft een heel goed en succesvol weekend. Hansi, Jan en Bart zijn nog tot in de middag in Bremen gebleven om wat cultuur op te snuiven. Eerst zijn ze naar de kunstenaarswijk Zum Schnoor gegaan. Hier bevinden zich allemaal smalle straatjes en nauwe steegjes, met kleine winkeltjes en ateliers. Bijzonder leuk om eens te bekijken als je in Bremen bent. De Werderbruders hadden dit nog niet eerder gedaan, dus werd het de hoogste tijd er in ieder geval een afvaardiging naartoe te sturen. Daarna hebben Hansi, Jan en Bart in de Bremer Ratskeller voor de verandering nog een heerlijk biertje gedronken. De Bremer Ratskeller is een heel oud en bijzonder sjiek Grand Cafe. Het ligt een beetje verscholen onder het Bremer Rathaus. Het bestaat uit een soort van hele lange gang met wel 16 gewelfbogen. Cultuurgoeroe Jan wist te vertellen dat als jezelf onder de eerste boog staat en iemand anders een paar gewelfbogen verderop en als je dan iets naar elkaar fluistert, dat het dan nog goed te verstaan is vanwege de geweldige akoustiek. Ook deze laatste drie Bremen-gangers zijn op de terugweg nog even gestopt bij de Poort van Groningen. En ook Jan was nait al te bliede mit zien gehaktbal. Hansi und Bart mochten hem delen. Zou Han dan toch gelijk hebben gehad...? Al met al was het een fantastisch weekend en hebben we enorm genoten! Het was weer even goed om unter Uns zu sein!!